A1- A2 MOTOR SORULARI

 

1-      Motosiklette motorun görevi nedir?

a)      Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirmek

b)      Yakıttan elde ettiği mekanik enerjiyi  ısı enerjisine  çevirmek

c)      Akümülatörden aldığı enerjiyi durgun enerjiye çevirmek

d)      Akümülatörden aldığı enerjiyi ısı enerjisine  çevirmek

 

2-      Motorlar yakıt çeşitlerine göre nasıl sınıflandırılır ?

a)      Mazot ve fueloil

b)      Dizel ve fueloil

c)      Benzin, dizel ve lpg

d)      Gaz yağı ve mazot

 

3-      Motorlar soğutma sistemlerine göre nasıl sınıflandırılır?

a)      Su ve hava soğutmalı

b)      Su ve benzin soğutmalı

c)      Su ve yağ soğutmalı

d)      Su ve motorin soğutmalı

 

4-     Motorlar çalışma zamanlarına göre nasıl sınıflandırılır ?

a)      Bir ve üç zamanlı

b)      İki ve dört zamanlı

c)      Bir ve dört zamanlı

d)      İki ve beş zamanlı

 

5-      Benzinli bir motor için aşağıdakilerden  hangisi doğrudur ?

a)      Sıkıştırılmış olan benzin ile hava enjektörle ateşlenir

b)      Sıkıştırılmış olan benzin buji ile ateşlenir.

c)      Sıkıştırılmış olan benzin ile hava  karışımı buji ile ateşlenir

d)      Sıkıştırılmış olan hava  buji ile ateşlenir

 

6-      Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır ?

a)      İspirto

b)      Gazyağı

c)      Benzin – lpg

d)      Motorin

 

7-      Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarından biridir ?

a)      Şaft

b)      Aks

c)      Piston

d)      İstavroz dişlisi

 

8-      Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarından biridir?

a)      Ayna dişlisi

b)      Kavrama (debriyaj)

c)      İstavroz dişlisi

d)      Karbüratör

 

9-      Aşağıdakilerden hangisi motorun parçalarından biridir?

a)      Rot başı

b)      Diferansiyel

c)      Buji

d)      Rotil

 

10-  Hava soğutmalı motoru su soğutmalı motordan ayıran özelliklerden biri aşağıdakilerden hangisidir ?

a)      Radyatörün olmamasıdır

b)      Silindir kapağının olmamasıdır

c)      Akümülatörün olmamsıdır

d)      Bujilerin olmasıdır

 

11-  Motora gerekli olan benzin hava karışımını ayarlayan parça aşağıdakilerden hangisidir ?

a)      Distribütör

b)      Egzost manifoldu

c)      Karbüratör

d)      Benzin otomatiği

 

12 – Karbüratöre giren havayı temizleyen parça aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Benzin filtresi

b) Hava filtresi

c) Yağ  filtresi

d) Su filtresi

 

13- Motorun devri arttıkça dinamodan çıkan fazla akımı ve voltajı ayarlayıp devreye ve aküye gönderen parça aşağıdakilerden hangisidir?

a) Distribütör

b) Kondansatör ( Meksefe)

c) Endüksiyon bobini

d) Konjektör ( Regülatör)

 

14- Akümülatörün görevi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Motor çalışmazken ışık ve özel alıcıları çalıştırma

b) Motor çalışmazken diferansiyeli çalıştırmak

c) Motor çalışmazken yağlamayı sağlamak

d) Motor çalışmazken vites kutusunu çalıştırmak

 

15- Motor çalıştığı sürece yağlamanın olup olmadığı aşağıdaki parçaların hangisinden anlaşılır?

a) Motor yağ çubuğundan

b) Motor yağ göstergesinden

c) Motor yağ karterinden

d) Motor yağ müşüründen

 

16- Motor çalışırken yağ göstergesinde herhangi bir anormallik görüldüğünde ne yapılır?

a) Motor devri yükseltilir

b) Motor rölantide çalıştırılır

c) Motor devri düşürülür

d) Motor hemen durdurulur

 

17- Motor yağının kontrolü yapılırken yağ ,yağ çubuğunun neresinde olmalıdır?

a) Yağ çubuğunun iki çizgi arasında

b) Yağ çubuğunun üst çizgisinde

c) Yağ çubuğunun alt çizgisinde

d) Yağ çubuğunda hiç görülmemeli

 

18- Motor yağlama yağı seviyesi normalin çok altında iken çalıştırılacak olursa ne olur?

a) Motor çok soğur

b) Motor ısınır yanar

c) Motor yakıtına yağ karışır

d) Motor suyuna yağ karışır

 

19- Motosiklet kullanma kılavuzuna göre belli kilometre dolunca aşağıdakilerden hangisi değiştirilir?

a) Fren hidroliği

b) Soğutma antifirizi

c) Soğutma suyu

d) Motor Yağı

 

20- Akümülatörün bakımında aşağıdakilerden  hangisi yapılır?

a) Akü saf su ile doldurulur

b) Plakaların 1 cm. altına kadar  saf su konulur

c) Plakaların 1 cm üzerine kadar  saf su konulur

d) Plakalar yağlanır.

 

21- Akümülatörün bakımında aşağıdakilerden  hangisi yapılır?

a) Suyu boşaltıp yağlanır

b) Plakaları temizlenir

c) Suyu boşaltıp içi temizlenir

d) Kutup başlarının oksitleri temizlenir

 

22- Akümülatörün elektrolit seviyesi azalmış ise ne ilave edilir?

a) Asit

b) İspirto

c) Saf su

d) Antifiriz

 

23- Akümülatörün bakımında neye bakılır?

a) Eleman  kapak deliklerinin açık olup olmadığına

b) Elemanlar içerisindeki antifiriz seviyesine

c) Elemanlar içerisindeki ispirto seviyesine

d) Plakaların temiz olup olmadığına

 

24- Motor çalışmazken kontak anahtarı ateşleme durumunda açık unutulursa ateşleme sisteminde görülebilecek arızalardan biri hangisidir?

a) Bujilerin yanması

b) Konjektörün yanması

c) Endüksiyon bobininin yanması

d) Flaşörün yanması

 

25- Motor çalışmazken kontak anahtarı ateşleme durumunda açık unutulursa ateşleme sisteminde görülebilecek arızalardan biri hangisidir?

a) Regülatörün yanması

b) Platinin yanması

c) Bujilerin yanması

d) Flaşörün yanması

 

26- Motosiklet kullanma kılavuzuna göre belirli kilometre dolunca aşağıdaki parçalardan hangisi değiştirilir?

a) Buji

b) Rot

c) Şaft

d) Aks

 

27- Motosiklet kullanma kılavuzuna göre belirli kilometre dolunca aşağıdaki parçalardan hangisi değiştirilir?

a) Mafsal

b) Platin

c) Aks

d) İstavroz

 

28- Ateşleme sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır ?

a) Eksantrik

b) Buji

c) Krank mili

d) Piston

 

29- Ateşleme sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır ?

a) Platin

b) Eksantrik

c) Şaft

d) Rot

 

30- Ateşleme sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır ?

a) Şaft

b) Avans

c) Balans

d) Rot

 

31- Buji ayarları yanlış yapılmış bir motorun egzost dumanı hangi renkte çıkar ?

a) Mavi

b) Kırmızı

c) Siyah

d) Sarı

 

32- Bir motosikletin egzost dumanı siyah renkte çıkıyorsa aşağıdakilerden hangisine bakılır?

a) Yağ seviyesine

b) Vantilatörüne

c) Soğutma suyuna

d) Hava

 

33- Bir motosikletin egzost dumanı siyah renkte çıkıyorsa muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?

a) Motor ısısı artmıştır

b) Karışım oranı bozulmuştur

c) Motor yağı kirlenmiştir

d) Motor yağı kalınlaşmıştır

 

34- Motorda hava filtresi tıkalı ise motor hangi karışımla çalışır?

a) Normal karışımla

b) Zengin karışımla

c) Fakir karışımla

d) Az karışımla

 

35- Yakıt sisteminde aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır?

a) Buji

b) Rölanti

c) Debriyaj

d) Platin

 

36- Motosiklet kullanırken yakıttan tasarruf etmek için ne yapılır?

a) Hava filtresi temizlenir

b) Yağ filtresi temizlenir

c) Mazot filtresi temizlenir

d) Benzin filtresi temizlenir

 

37- Motor ayarları bozulmuş bir motosiklette fazla yakıt sarfiyatı nasıl anlaşılır?

a) Mavi egzost dumanından

b) Siyah egzost dumanından

c) Sarı egzost dumanından

d) Beyaz egzost dumanından

 

38- Motosikletin farlarından biri veya hiçbirinin yanmamasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Ampermetre arızalanmıştır

b) Yakıt göstergesi arızalanmış olabilir

c)  Sigorta atmış olabilir

d) Voltmetre arızalanmış olabilir

 

39- Motosikletin sinyal lambaları çalışmıyorsa arıza aşağıdakilerden hangisidir?

a) Konjektörde

b) Bujilerde

c) Alternatörde

d) Flaşörde

 

40- Sigorta yanmış ise ne yapılır?

a) Bakır tel sarılır

b) Yenisi ile değiştirilir

c) Çelik tel ile sarılır

d) Sigorta kağıdı sarılır

 

41- Motosikletin farı yanmıyorsa aşağıdakilerden hangisi arızalıdır?

a) Konjektör

b) Endüksiyon bobini

c) Far anahtarı

d) Buji

 

42- Motosikletin sinyal lambalarından biri yanmıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Endüksiyon bobini yanmıştır

b) Alternatör yanmıştır

c) Lamba yanmıştır

d) Konjektör yanmıştır

 

43- Motosiklette fren lambasının yanmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir ?

a) Fren hidroliği fazladır

b) Fren müşürü arızalıdır

c) Fren sisteminde hava vardır

d) Fren pedalı zayıftır

 

44- Motosiklette viteslere geçişte zorluk çekiliyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Emme manifoldu hava alıyordur

b) Egzost subapı arızalıdır

c) Kavrama (debriyaj) ayırmıyordur

d) Emme subapı arızalıdır

 

45- Vites değiştirirken vites kutusundan ses geliyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Fren pedalına tam basılmamıştır

b) Debriyaj (kavrama) tam ayırmıyordur

c) Gaz pedalına tam basılmamıştır

d) Jikle düğmesi çekik kalmıştır

 

46- Motosiklette vites kutusunun bakımı yapılırken aşağıdakilerden hangisine bakılır?

a) Yağına

b) Asidine

c) Antifirizine

d) Elektrolitine

 

47- Elektrik devresinde alıcıları ve tesisatı kısa devreden doğacak tehlikeye karşı koruyan parça aşağıdakilerden hangisidir?

a) Konjektör

b) Alternatör

c) Meksefe

d) Sigorta

 

48- Aşağıdakilerden hangisi aktarma organı elemanıdır?

a) Motor

b) Amortisör

c) Kavrama (debriyaj)

d) Rot

 

49- Motosikletin kampanası el ile kontrol edildiğinde aşırı derecede ısınmışsa bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Diferansiyel ayarı bozuktur

b) Fren ayarı bozuktur

c) Vites kutusu ayarı bozuktur

d) Motor ayarı bozuktur

 

50- Fren yapıldığı halde motosikletin hızı azalmıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Diferansiyel arızalıdır

b) Fren balataları aşınmıştır

c) Aks arızalıdır

d) Kavrama ayarı bozuktur.

 

 

CEVAP ANAHTARI :

1-A , 2-C , 3-A , 4-B , 5-C , 6-C , 7-C , 8-D , 9-C , 10-A , 11-C , 12-B , 13-D , 14-A ,
15-B , 16-D , 17-A , 18-B , 19-D , 20-C , 21-D , 22-C , 23-A , 24-C , 25-B , 26-A ,
27-B , 28-B , 29-A , 30-B , 31-C , 32-D , 33-B , 34-B , 35-B , 36-A , 37-B , 38-C ,
39-D , 40-B , 41-C , 42-C , 43-B , 44-C , 45-B , 46-A , 47-D , 48-C , 49-B , 50-B